jueves, 17 de noviembre de 2011

IMMANUEL KANT


Als ulls de Kant, el segle XVlll no era una època il·lustrada, però si una època d’il·lustració, perquè a un època il·lustrada voldria dir que totes les persones que visqueren a aquesta, haurien de tindre mentalitat il·lustrada i tot es regiria per aquesta. I el perquè de que era una època d’Il·lustració era  que les persones començaven a tindre aquesta mentalitat o al menys a conèixer-la com a altra alternativa de la manera de pensar ja imposada.

Les circumstàncies històriques que van facilitar la il·lustració van ser: La falta de fe en la concepció teocràtica del món, el balafiament eclesiàstic, la busca del ser superior que no se sent inferior Déu i la raó per damunt de les actituds virtuoses.

Però la resta de la gent no feia les seues coses perquè sabia que si no les feia, les faria una altra persona. Ell els considerava menors d’edat, perquè tenien un llibre que pensava per ells, un pastor que reemplaçava la seua consciència moral, un metge que jutjava la seua dieta i així successivament, i per a Kant, açò no era ser major d’edat. 
Ser major d’edat, per a Kant, vol dir ser responsable dels teus actes i pensar per tu mateixa. No fer el que vuigues, sinó allò què està bé i que no és perjudicial ni per a tu, ni per als demés.

El que el filòsof Alemà deia, era que, actuar per interès o per obligació d’altres no estaba bé, és a dir, dependre d’altres. Les persones han de ser autònomes i heterònomes, i actuar com ens agradaria que actuaren els demés, i així regir aquesta ideologia com a una ideologia universal, per a que tot el món pensara d’eixa forma.

Als “tutors” que fa referència, són les persones que manen en aquesta època i els que tenen les idees. La gent no volia pensar per sí mateixa, sinó, seguir a la massa de gent i viure d’una manera còmoda i sense qüestionar el sistema. Era molt fàcil saber més que algú, i Kant el que els diu, és que es decideixquen a pensar per si mateixa sense dependre de ningú.

Kant pensa que les dones podien dur a terme les mateixes tasques que els homes, però a causa d’aquesta societat tan masclista, no podien fer el mateix, ja que no tenien els mateixos drets i tot era més difícil. Estem d’acord en eixa opinió, perquè pensem que tots dos poden pensar i aportar idees diferents a l’humanitat, el problema és que no tots s’esforcen per fer-ho ni per ser diferents, i és una cosa que hauria de canviar per a que el món progressara.


2 comentarios:

  1. Presenteu les activitats tal i com se vos indica... No usem el bloc sols per pegar documents de flash. Es pot escriure directament al cap i a la fi és un diari un bloc.

    ResponderEliminar
  2. Al resum falta un poc d'ordre que evitaria la repetició i ajudaria a la claredat. Ser major d'edat és ser autònom. El terme ideologia no està ben utilitzat. En general, heu comprès prou bé el contingut i les imatges estan ben seleccionades.

    Bon treball.

    ResponderEliminar